Un encuentro improbable

Wilfredo Prieto, Robert Filliou

Madrid
Jun 12 - Jul 24, 2021

NoguerasBlanchard es complau a presentar Campos de texto, la cinquena exposició individual d’Ignacio Uriarte en la galeria. La pràctica de Uriarte es desenvolupa conceptualment entorn d’un camp semàntic concret: els entorns artificials del món laboral. L’artista troba un profund simbolisme en accions quotidianes i anecdòtiques que ocorren en aquest, prenent com a punt de partida materials usuals com a bolígrafs, programes d’Excel, màquines d’escriure, etc., o els petits moments creatius de la rutina administrativa. En la repetició sistemàtica d’accions d’acord amb regles predefinides, que converteix les seves peces en recreacions del mite de Sísif, trobem un delicat equilibri entre el manual i el mecànic.

Prenent com a leitmotiv el quadrat, una forma que es repeteix i ens acompanya al llarg de l’exposició, les obres de Campos de texto —totes elles oscil·lants entre dibuix i escriptura— atenen a com els humans estructurem i organitzem l’espai, i també a les derives que es produeixen dins d’aquests processos. D’aquesta manera, en la sèrie de dibuixos X-fields, realitzats amb màquina d’escriure, ens trobem davant el que sembla ser una visió aèria d’uns camps, una imatge producte d’un procés complex de desenvolupament i organització. Com qui construeix un mur amb pedres de grandàries diferents, en X-fields Uriarte realitza un aprofitament òptim de l’espai, sense buscar una imatge, sinó solucions pràctiques mentre tecleja repetidament la lletra X. Així, la imatge es configura durant el procés, a través de quadrats de diverses grandàries, en una sort de construccions modulars que creen grans volums. La imatge és producte d’un procés racionalista, és un dibuix que s’escriu. Aquestes peces registren detalladament el treball metòdic i repetitiu que va ser necessari per a la seva creació, “l’espectador davant de l’obra pot recrear els passos que he donat per a dur a terme l’execució d’una idea. És dibuix i partitura alhora.”

El concepte d’escriure dibuixos també és present en la sèrie Ventanas, conformades per capes de línies paral·leles meticulosament traçades amb un retolador permanent gairebé buit. En realitzar una mescla de colors pròpia, Uriarte trenca la paleta oferta pel fabricant convertida en estàndard en l’escriptura administrativa. Així, es transforma en alquimista que intenta que el retolador s’expressi de manera regular, responent als capritxos de l’objecte —que es manifesten en variacions de color i textura—, deixant-los succeir i organitzant-los en forma de reticles. Uriarte permet així a l’espectador gaudir d’aquesta variació de colors en la qual la línia desapareix i es converteix en una trama complexa i profunda que es va esvaint cap al centre, una clara referència a la pintura abstracta que genera una atmosfèrica imatge desenfocada.

Si bé l’obra d’Ignacio Uriarte està definida per un control metòdic i repetitiu dels mitjans, el procés i els seus resultats, les obres de l’exposició mostren lleugeres variacions que es presenten de manera regular, com un concorde. En les peces realitzades amb màquina d’escriure també trobem aquesta irregularitat —a més d’en l’ús del vermell i el negre— en com queda estampada cada X teclejada sobre el paper.

En l’última sèrie de treballs presentada en l’exposició, Square Overlay, ens trobem “uns quadrats que es deixen anar, que s’alliberen. Es trenquen les regles, es trenca l’ordre, els Campos de texto semblen haver caigut a l’atzar superposant-se, barrejant-se i creant una tercera dimensió i noves formes geomètriques.” Aquesta ambivalència entre la regla i la seva representació i la voluntat de trencar-la permetent que l’atzar determini les composicions, dóna lloc a un “ball dinàmic” que produeix unes formes orgàniques. Assemblant-se més a un gest, un gest que es construeix lentament, amb cada tecleig, alliberant-se.

Read more

Vistas de instalación

Un encuentro improbable

2021
Madrid

Un encuentro improbable

2021
Madrid

Un encuentro improbable

2021
Madrid

Un encuentro improbable

2021
Madrid

Un encuentro improbable

2021
Madrid

Un encuentro improbable

2021
Madrid

Un encuentro improbable

2021
Madrid

Un encuentro improbable

2021
Madrid

Obras

Robert Filliou
Optimistic Box #1

1968
Caja de madera con dos etiquetas impresas, que contiene piedra
11 × 11 × 10.5 cm

Wilfredo Prieto
The round ball comes in a square box

2011
Pelota, caja
34 × 25 × 25 cm

Robert Filliou
Write Poems

1975
Caja de cartón, lápiz de mina, pastel y tinta sobre papel, grapas
27.2 × 34.5 × 5.2 cm

Wilfredo Prieto
Revoluçâo dos Cravos (1974)

2012
Pieza de puzle
16 × 16 cm

Robert Filliou
Optimistic Box #3

1969
Caja de madera con dos etiquetas impresas
6.5 × 12 × 2.8 cm

Wilfredo Prieto
Whip and carrot

2019
Látigo, zanahoria
Dimensiones variables

Robert Filliou
Drunken Horse

1972/1975
Caja de cartón en dos partes: collage, dibujo de tiza y texto en la base interior; dibujo a lápiz y texto en papel de calco en la tapa interior
80 × 97.5 × 15 cm

Wilfredo Prieto
Radio and brick

2015
Sonido, ladrillo y radio
12.7 × 15.7 × 23.7 cm

Robert Filliou
Le Jeu de vie. [O! Le Jeu de Vi(d)e]

1984.
Impresión offset
56 × 42 cm

Recibir más información sobre obras disponibles de Wilfredo Prieto, Robert Filliou
Más info

DRAG